zaterdag 16 juni 2012

Levenslang stadionverbod voor supporter moet Oranje redden

De slechte resultaten van het Nederlandse elftal op het Europees kampioenschap voetbal, waardoor Oranje op de rand van de uitschakeling balanceert, heeft de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) aangezet tot directe actie.

“Het kan niet dat we voortijdig het tornooi dienen te verlaten,” gromt Bert van Oostveen, directeur en bestuursvoorzitter betaald voetbal. “De bedoeling is wel dat we Europees kampioen worden. De route van de grachtentocht ligt allang vast, we hebben het nodige feestmateriaal reeds geleend, en het overwinningslied is al een echte hit! Het zal dus een complete ramp zijn als we zondagavond de caravan dienen in te pakken en weer naar huis rijden”.
Directe actie is dus geboden. En, zoals we de gemiddelde Nederlander kennen, wordt er doortastend gereageerd.


Het Nederlandse voetbal is reeds lang succesvol. Naast sportieve prestaties is dit mede te danken aan een zeer professionele extra-sportieve omkadering. Zelfs informatietechnologie wordt reeds geruime tijd ingezet om prestaties te analyseren en te optimaliseren.
Ron Francis knikt. De financieel directeur betaald voetbal was de drijvende kracht achter een doorgedreven informatisering van de sport. Hij hoopt nu met één van zijn paradepaardjes letterlijk te scoren.


“Big data, noemen ze het nu”, glimlacht Ron. “Wij zijn er allang mee bezig.” In gedachten verzonken laat hij zijn hand even liefkozend over zijn Lenovo X1 Carbon glijden. “Hiermee connecteer ik naar onze Hadoop-omgeving”, vervolgt hij, “een superkrachtig analyse tool voor grote hoeveelheden data. Alle gegevens die met voetbal en Oranje te maken hebben, worden hierin gestopt. Op die manier kunnen we zeer snel accurate analyses uitvoeren en op basis daarvan de juiste beslissingen nemen.”
Vervolgens verlaagt hij zijn stem en gaat fluisterend verder. “Alles houden we in de gaten: goals, passes, looppatronen van spelers, voedingsgewoontes, zelfs aanwezigheid van supporters tijdens de voetbalmachten van Oranje. En juist door dit laatste gegeven kwamen we een vreemd fenomeen op het spoor.”


Tsjalf V. zit met zijn hoofd in zijn handen. Hij is een gebroken man sinds hij het nieuws te horen heeft gekregen. “Natuurlijk klopt het wel ergens,” snikt hij “ik vond het ook al heel vreemd dat het altijd zo liep. Ik ben een trouwe supporter van Oranje maar telkens als ik naar een match ga kijken, verliezen ze. Al tientallen jaren herhaalt dit fenomeen zich. Het tornooi in 2010 volgde ik op TV, voor de finale had ik tickets gekregen en de afloop is gekend. En dit jaar moest het zo mooi worden, ik had 3 weken verlof genomen en al onze spaarcenten in de reis en de wedstrijden gestopt. De eerste twee verloren we dus weer. En het zijn de laatste geweest waarnaar ik mag gaan kijken”.


Ron grijnst. “Die big data is een machtig wapen. Het is nu wel duidelijk dat er een oorzakelijk verband is tussen de aanwezigheid in het stadion van de heer V. en het verlies van Oranje. We hebben hem daarom door de Poolse politie laten oppakken in zijn hotel in Krakau. Dat we hem daarvoor als hooligan hebben moeten tippen, is natuurlijk een leugentje om bestwil hé,” waarop hij een vette knipoog produceert. “V. heeft inmiddels een levenslang stadionverbod aan zijn broek, wat ook wil zeggen dat hij zich zondagavond bij de Poolse politie dient te melden. Zekerheidshalve hebben we gevraagd dat de politie hem blinddoekt tijdens de match, zodat hij zeker geen blik op het scherm kan werpen.”


Bert van Oostveen is er gerust in. “Door data-analyse hebben we eindelijk het zwakke punt uit Oranje kunnen isoleren. Zondag zal de totale ommekeer een feit zijn. Hup Holland Hup! Oranje boven, leve de Koningin! We worden kampioen!’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten